De natuurgeneeskunde is vooral bekend van de behandelingen van mensen die niet kunnen worden geholpen met reguliere medicatie en/of therapieën. Deze patiënten zijn op zoek gegaan naar een andere benadering van hun ziekte of kwaal. De natuurgeneeskundige blijkt dan een goed alternatief omdat hij of zij in staat is om de patiënt op een holistische manier te benaderen. Holisme betekent niet meer of minder dan dat de klachten onderdeel zijn van een geheel en ook als zodanig moeten worden behandeld. Het gaat dus niet om het bestrijden van de symptomen, maar meer om het wegnemen van de oorzaak. Een behandeling die niet alleen bij mensen, maar ook bij dieren veel goede resultaten laten zien.
De natuurgeneeskunde voor dieren
Natuurgeneeskunde wordt soms gezien als zweverig, maar is dat in feite niet. De artsen die deze methode toepassen hebben een opleiding dieren natuurgeneeskunde gevolgd en weten dus precies waar ze mee bezig zijn. Om het dier te behandelen en de klachten aan te pakken kunnen ze gebruik maken van verschillende soorten therapieën. Homeopathische – of kruidengeneesmiddelen kunnen worden toegepast naast speciale voeding of voedingssupplementen. Soms blijkt echter dat het dier een hechtings- of angstprobleem heeft waarvoor een behandeling nodig is. In dat geval wordt er gebruik gemaakt van de Tellington TTouch methode waardoor het dier lichamelijk en emotioneel beter en makkelijker in balans kan komen.
Welke therapieën worden gebruikt in een praktijk natuurgeneeskunde?
Omdat de natuurgeneeskunde alternatief is kan er een keuze worden gemaakt uit verschillende behandelmethodes. Deze methodes bevorderen allemaal het zelfherstellende vermogen van het dier. Het gaat er immers om dat het dier zich een stuk beter gaat voelen en dat de klachten zoveel mogelijk worden weggenomen.
Aangepaste voeding en voedingssupplementen
Soms kan een dier de aangeboden voeding niet goed verteren waardoor maag- en darmstelsel geïrriteerd raken, het dier futloos wordt en de vacht er vaal en dof uitziet. Tijdens de opleiding natuurgeneeskunde dieren komt dit gelukkig als eerste aan bod. Over het algemeen zijn de symptomen heel herkenbaar en de oplossing met behulp van ander voeding, extra vitamines en mineralen is dat ook.
Homeopathische benadering
Homeopathie wordt veel toegepast bij dieren met chronische klachten. Je kunt hierbij denken aan problemen met de vacht, maag- en darmen, longen of stress. Ook het gedrag van de eigenaar komt hierbij in beeld. Is de eigenaar rustig en afwachtend of gespannen en overbezorgd
Fytotherapie
De kennis van de werkzaamheid van kruidenpreparaten speelt een belangrijke rol in de fytotherapie. Feitelijk wordt dit ook gebruikt door de dieren zelf. Een hond eet bijvoorbeeld graag gras als maag of darmen geïrriteerd zijn. Met deze kruidenleer kun je dieren behandelen die problemen hebben met hun spijsvertering of last hebben van parasieten. Ook een verminderde weerstand en kleine wondjes kunnen met behulp van kruiden goed behandeld worden.
Aromatherapie
Deze therapie is eigenlijk een onderdeel van de fytotherapie en kan op verschillende manieren worden toegepast. Essentiele oliën met plantaardige geurstoffen kunnen worden verdampt om rust te geven en een bepaalde gemoedstoestand te stimuleren. De oliën kunnen ook worden gebruikt om huid en vacht te behandelen. Aromatherapie met behulp van een verdamper kan ook gevaarlijk zijn voor de luchtwegen, dus doe dit nooit zonder voorschrift!
Celzouttherapie
Zouten zijn erg belangrijk voor de celstofwisseling in het lichaam van mens en dier. Deze methode van de bekende dr. Schlüssler wordt dan ook veel toegepast om gezondheidsklachten en ziekten bij dieren te behandelen. Het laten innemen van de juiste zouten kan dan de celstofwisseling weer goed op gang brengen zodat organen beter gaan functioneren.
Tellington TTouch
Een methode die veel wordt gebruikt voor het behandelen van paarden, maar ook kan worden toegepast op dieren waarbij de band tussen mens en dier heel belangrijk is. Dit is vooral belangrijk als er met het dier samengewerkt moet worden. De behandeling bestaat uit het versterken van de vertrouwensband door oefeningen waarbij het dier wordt aangeraakt of actie moet ondernemen na een commando of opdracht.
Massage
In de natuurgeneeskundige praktijk is massage een vertrouwd onderdeel om klachten te bestrijden. Heel vaak betreft het een combinatie met Tellington TTouch therapie maar dit hoeft natuurlijk niet. Massage is te verdelen in twee verschillende technieken. De ene techniek bestaat vooral uit sportmassage om rugproblemen te behandelen en verkramping en verzuring van de spieren te voorkomen. Een ondersteunende en rustgevende massage is speciaal geschikt voor herstel na een blessure of een chronische aandoening zoals spondylose.
Natuurgeneeskunde voor dieren opleiding
In ons land kun je gewoon een opleiding volgen voor veterinaire natuurgeneeskunde. In deze opleiding komen alle alternatieve geneeswijzen aan bod die van belang kunnen zijn om een dier goed te behandelen. Van het stellen van een goede diagnose tot het behandelen van het dier in de praktijk. Na deze opleiding kan er worden gekozen om verder te gaan met een studie tot algemeen bevoegd dierenarts, maar uiteraard kan het ook andersom. Het is mooi om te zien dat de traditionele geneeskunde in combinatie met natuurgeneeskunde goede resultaten kan behalen. Het gebeurt dan ook niet zelden dat een praktijk voor natuurgeneeskunde samenwerkt met een reguliere dierenartsenpraktijk. Onbegrepen of chronische klachten die niet verbeteren door een reguliere behandeling kunnen vaak succesvol worden bestreden door gebruik te maken van de natuurgeneeskunde.
Huisdierenverzekering of paardenverzekering
In ons land worden steeds meer huisdieren en paarden goed verzekerd. Onkosten die worden gemaakt om het dier te laten behandelen door de dierenarts of diergeneeskundige kunnen daarop grotendeels worden verhaald. Toch heeft niet iedere verzekering natuurgeneeskunde in het pakket. Vind je dat belangrijk, lees dan de voorwaarden goed, vraag ernaar of zoek gewoon naar een verzekering die wel aan je voorwaarden voldoet. Wordt de natuurgeneeskundige behandeling wel vergoed, dan heb je meestal een verwijzing nodig van een dierenarts. De vergoeding is dan doorgaans tussen 70-80% van het totale bedrag. Vind jij goede zorg voor je huisdier of paard heel belangrijk? Kies dan voor een dierenartsenpraktijk die samenwerkt met een diergeneeskundige.